sdfsdfsfdsf

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

PAC-3 MSE… η νέα γενιά των PATRIOT είναι εδώ!

Του Kris Osborn
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναβάθμιση του ραντάρ, του συστήματος ελέγχου πυρός και του...
λειτουργικού πτήσης του συστήματος πυραυλικής άμυνας Patriot, ώστε να ενισχύσουν την ικανότητα παρακολούθησης εχθρικών στόχων του συστήματος.

Ο αμερικανικός Στρατός συμφώνησε με τη Lockheed Martin για την περεταίρω ανάπτυξη του συστήματος αξιοποιώντας σχετική πρόβλεψη. Το σχετικό συμβόλαιο ύψους 13,4 εκ. δολαρίων αφορά τροποποιήσεις του ραντάρ παρακολούθησης των Patriot PAC-3 MSE.

Τo πρόγραμμα PAC-3 MSE περιλαμβάνει νέα τεχνολογία πτήσης, τροποποίηση υποσυστημάτων και πλήρες πακέτο υποστήριξης, σύμφωνα με την εταιρεία. Στα τέλη του περασμένου έτους πύραυλος Patriοt χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή στόχου βαλλιστικού πυραύλου για να αξιολογηθούν τα νέα συστήματα καθοδήγησης του όπλου.

Ο Patriot PAC-3 είναι ένα προηγμένο βλήμα αναχαίτισης κινητικής ενέργειας επιφανείας-αέρος. Ως τέτοιο βασίζεται στην ισχύ της πρόσκρουσής του επί του στόχου για την καταστροφή του τελευταίου και δεν φέρει εκρηκτικά και για αυτό χαρακτηρίζεται ως βλήμα hit-to-kill.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στόχους όπως drones, πυραύλους κρουζ, αλλά και αεροσκάφη. Μπορεί όμως κα να πλήξει στόχους όπως βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλες αποστάσεις. Το βλήμα λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα THAAD προσφέροντας αντιαεροπορική, αντιβαλλιστική άμυνα θεάτρου.

Για να αναχαιτίσει επερχόμενο πύραυλο το βλήμα στρέφεται προς ένα προαποφασισμένο σημείο που έχει επιλεγεί από τον υπολογιστή ελέγχου πυρός του που επιλέγει την τροχιά και καταστρέφει τον επερχόμενο πύραυλο προσκρούοντας επάνω του.

Όντας σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 τα συστήματα Patriot έχουν αναβαθμιστεί αρκετές φορές με την αναβάθμιση ΜSE να αποτελεί την πλέον πρόσφατη. Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε για να μελετηθεί μια νέα τεχνολογία ανίχνευσης στόχου βάσει του λειτουργικού Post Deployment Build ή PDB-8.

Το λειτουργικό PDB-8 προσδίδει στον πύραυλο βελτιωμένες ικανότητες κατά των απειλών και είναι πλήρως συμβατό με το IBSC (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης Μάχης). Η απειλή από αεροσκάφη και πυραύλους διαρκώς εξελίσσεται. Έτσι πρέπει να συμβαίνει και με τα αντίδοτα αυτής.

Το PAC-3 αφορά ένα βλήμα πρόσκρουσης που ανήκει στο Σύστημα Άμυνας από Βαλλιστικούς Πυραύλους. Πρόκειται για ένα πύραυλο στερεού καυσίμου, επιφάνειες ελέγχου πτήσης, και αδρανειακή πλοήγηση.

Στη δοκιμή του περασμένου Δεκεμβρίου το βλήμα που εβλήθη χρησιμοποίησε το ραντάρ AESA για να αναζητήσει και να εμπλέξει τον στόχο του. Η δοκιμή έγινε για να καταδειχθεί η ικανότητα του Patriot PAC-3 MSE να παρακολουθεί, να εμπλέκει και να καταστρέφει στόχους όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Οι εκτοξευτές των νέων Patriot μεταφέρουν 16 βλήματα ενώ το σύστημα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να βάλλει από όχημα τύπου HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck). Η Raytheon, η Lockheed Martin και η Boeing εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας των Patriot και στην παραγωγή των νέων βλημάτων. Τα συστήματα Patriot βρίσκονται εν υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις 13 χωρών.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/11/pac-3-mse-patriot.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου